Niezależnie od tego czy nazwiemy go owocem czy warzywem – pomidor jest bogatym w składniki odżywcze super-pożywieniem, którego powinniśmy jeść jak najwięcej.

Niektórzy określają pomidora jako „jedzenie funkcjonalne”, czyli takie, które nie tylko dostarcza podstawowych składników odżywczych, ale dodatkowo zapobiega chorobom przewlekłym oraz dostarcza innych korzyści zdrowotnych, poprzez dostarczanie zdrowych związków fitochemicznych, takich jak likopen.

Pomidor, pomimo swej aktualnej popularności, jeszcze 200 lat temu uważany był w USA za trujący, prawdopodobnie dlatego, że należy do rodziny psiankowatych, a niektóre rośliny z tej rodziny są faktycznie trujące.

Jeden średni pomidor (około 123 gramy) zapewnia 22 kalorie, zero gramów tłuszczu, 5 gramów węglowodanów (w tym 1 gram błonnika i 3 gramy cukrów) i 1 gram białka. Pomidory są również bogatym źródłem witamin A i C oraz kwasu foliowego. Zawierają one również szeroki zestaw zdrowych składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, takich jak kwas alfa-liponowy, likopen, cholinę, kwas foliowy, beta-karoten i luteinę.

Kwas alfa-liponowy pomaga organizmowi przetwarzać glukozę na energię. Niektóre dowody sugerują, że kwas alfa-liponowy może pomagać w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, pomaga w rozszerzeniu naczyń krwionośnych oraz chroni przed retinopatią u pacjentów z cukrzycą i może nawet pomagać w utrzymaniu w dobrym stanie mózgu i komórek nerwowych.

Likopen jest przeciwutleniaczem, który daje pomidorom ich czerwony kolor. Pomidory stanowią 80 procent całkowitego spożycia likopenu.

Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym występującym w pomidorach, który pomaga na sen, ruchy mięśni, uczenie się oraz pamięć. Pomaga również w utrzymaniu struktury membran komórkowych, w przesyłaniu impulsów nerwowych oraz przy wchłanianiu tłuszczu. Zmniejsza również występowanie przewlekłych stanów zapalnych.

Korzyści płynące ze spożywania wszelkiego rodzaju owoców i warzyw, a w tym i pomidorów, są niezmierzone. Kiedy zwiększamy spożycie produktów roślinnych, zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka. Wysokie spożycie owoców i warzyw jest również kojarzone z zdrową skórą i włosami, zwiększonym poziomem energii oraz mniejszą wagą. Zwiększone spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko otyłości oraz zmniejsza ogólnie śmiertelność.

Jak pomidory pomagają w konkretnych przypadkach? Przyjrzyjmy się temu poniżej:

Rak:

Jako znakomite źródło różnych przeciwutleniaczy oraz silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C, pomidory pomagają zahamować rozwój wolnych rodników, które są odpowiedzialne za wywoływanie raka.

Choroby serca:

Błonnik, potas, witamina C oraz cholina zawarte w pomidorach, wspomagają serce. Według Marka Houstona, profesora medycyny na Vanderbilt Medical School, zwiększone spożycie potasu, połączone ze zmniejszonym spożyciem sodu, jest najważniejszą zmianą dietetyczną, którą należy przyjąć, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. W jednym z badań osoby, które spożywały 4069 mg potasu dziennie, miały o 49 procent niższe ryzyko zgonu w wyniku choroby niedokrwiennej serca, w porównaniu do osób, które spożywały mniej potasu (około 1000 mg na dzień). Wysokie spożycie potasu jest również związane ze zmniejszonym ryzykiem wylewu, ochroną przed utratą masy mięśniowej, zachowaniem gęstości minerałów w kościach oraz zmniejszonym ryzykiem formowania się kamieni nerkowych.

Cukrzyca:

Badania wykazały, że osoby cierpiące na cukrzycę typu 1, które stosują dietę bogatą w błonnik, mają niski poziom glukozy we krwi, a osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 mają lepszy poziom cukru, lipidów oraz insuliny we krwi. W Dietary Guidelines for Americans zaleca się spożycie błonnika w ilości 21-25 g na dzień dla kobiet i 3-38 g na dzień dla mężczyzn.

Skóra:

Kolagen jest zależny od witaminy C, jako składnika odżywczego, który działa w naszym organizmie jako przeciwutleniacz i pomaga zapobiegać uszkodzeniom powodowanym przez słońce, zanieczyszczenia i dym. Pomaga również wygładzać zmarszczki i poprawia ogólną teksturę skóry.

Zatwardzenie:

Spożywanie pokarmów, które tak jak pomidory, są bogate w wodę oraz błonnik, może pomóc w nawodnieniu organizmu oraz utrzymaniu prawidłowego ruchu jelit. Błonnik jest niezbędny do przeciwdziałania zatwardzeniom.

Ciąża:

Spożywanie prawidłowej ilości kwasu foliowego przez kobiety w ciąży, jest niezbędne, aby uniknąć wad cewek nerwowych u noworodków.

Depresja:

Kwas foliowy zawarty w pomidorach może również pomagać na depresję poprzez hamowanie nadmiernego wytwarzania homocysteiny, co mogłoby uniemożliwić krwi i innym składnikom odżywczym dotarcie do mózgu. Nadmiar homocysteiny zakłóca produkcję poprawiających nastrój hormonów, takich jak serotonina, dopomina i noradrenalina, które regulują nie tylko nastrój, ale również sen oraz apetyt.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram