Jak pokazują liczne badania, kawa ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Chroni przed cukrzycą typu 2, chorobami serca i zawałem serca. Ale wcześniej nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Teraz wiemy, jaki jest fizjologiczny powód korzystnego działania tego napoju.
Nowe badania pokazują, że kofeina wspomaga ruch białka regulatorowego w mitochondriach, wzmacniając ich funkcje i chroniąc komórki układu sercowo-naczyniowego przed uszkodzeniem. Szczegółową analizę opublikowano w czasopiśmie „PLOS Biology”.
Autorzy badania wykazali, że białko p27, inhibitor cyklu komórkowego, chroni komórki mięśnia sercowego przed śmiercią, a także uruchamia konwersję fibroblastów do komórek zawierających kurczliwe włókna – wszystko to jest ważne dla rekonstrukcji serca po zawale mięśnia sercowego. Następnie naukowcy odkryli, że kofeina przyspiesza ruch p27 do mitochondriów, wywołując łańcuch reakcji korzystnych dla serca, a wszystko to można osiągnąć wypijając tylko cztery filiżanki kawy dziennie.
Wyniki te mogą prowadzić do bardziej przemyślanych strategii ochrony mięśnia sercowego przed uszkodzeniem, a także do włączenia kawy do diety osób starszych. Co więcej, wzmocnienie mitochondrialnego p27, nie tylko może mieć potencjalny efekt terapeutyczny w chorobie sercowo-naczyniowej, ale także zwiększać oczekiwaną długość życia.