Wiosna jest piękną porą roku. Wszystko zaczyna budzić się do życia. Świat staje się bardziej kolorowy. Zaczynamy słyszeć i widzieć piękną naturę- śpiew ptaków. Przestrzeń dookoła zaczyna kwitnąć. O tej porze roku jesteśmy bardziej gotowi do działania, jesteśmy bardziej zmotywowani. Kwitnąca zieleń dookoła nas sprawia, że jesteśmy bardziej szczęśliwi.
Atuty tej pory roku powinniśmy wykorzystać w naszej diecie. Nasze posiłki wiosną powinny stać się bardziej kolorowe i zdrowe. Na naszych talerzach zaczynają królować warzywa, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm.
Energia do działania czerpana jest właśnie z naszej diety i dlatego w tym okresie powinniśmy szczególnie o nią zadbać. Przede wszystkim musimy zachowywać właściwe proporcje między poszczególnymi składnikami pożywienia. Na wiosnę dobrze jest ograniczyć sól i unikać cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych. W naszym codziennym trybie powinno znajdować się 5 posiłków, a między nimi obfite porcje owoców i warzyw. Mi osobiście wszelkiego rodzaju zielone sałatki z kapustą pekińską czy rukolą kojarzą się z wiosną. W tej porze roku jak w żadnej innej mamy tak ogromny dostęp do naszych polskich warzyw. Kiełki jako najzdrowsza forma warzywa. Zawierają wiele witamin i cennych mikro oraz makroelementów. Kiełki z łatwością można hodować w domu, np. przy użyciu specjalnych pojemników.
Wielu z nas wiosna kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi, a święta Wielkanocne z jakami. Nie bez przyczyny one są nazywane symbolem życia! Zawierają bowiem wiele witamin; m.in. A, E, D . Jajka możemy jeść na miękko, na twardo czy też sadzone. Ponadto jajka zawierają bardzo cenne białko, które jest niezbędne w diecie osób aktywnych fizycznie.
Czosnek- jakże ważny w dzisiejszych czasach… Jest to naturalny antybiotyk, który pomaga zapobiegać wiosennym przeziębieniom i zwalczać infekcje. Jest jedną z najzdrowszych leczniczych roślin. Orzechy zaś warto włączyć do naszego jadłospisu na stałe, ponieważ są bardzo zdrowe. Nie tylko zawierają błonnik, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu.
Pamiętajmy, że podstawą dobrego dnia jest śniadanie- niezależnie od pory roku jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiosenne śniadanie powinno wyglądać bardzo apetycznie i zdrowo. Powinno dawać nam energicznego kopa i napędzać nasz organizm do działania. Jeśli jest to podstawa naszego dnia, to dopilnujmy by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz dawało nam dużo energii.
Patrycja Stańczak