Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

PRZEPIS NA ZUPĘ ZE STOKROTEK

Przygotuj:

1-1 1/4 wywaru (także z kostki bulionowej)

kilka suszonych grzybów

szczypta kminku

1 łyżka kaszy manny

garść listków i kwiatów stokrotki

pęczek młodej dymki ze szczypiorem

sól, pieprz

4 jaja

2 łyżki masła

Przygotowanie: 

Najpierw gotuj grzyby w wywarze z dodatkiem kminku. Gdy zmiękną, dodaj kaszę mannę, którą wcześniej zrumień na suchej patelni. Gotuj 10 minut. Dodaj wypłukane stokrotki i dalej gotuj. Zupę przypraw drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Na patelni usmaż jajecznicę na maśle. Posiekaj dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałóż po łyżce jajecznicy do głębokich talerzy, posyp dymką i zalej zupą ze stokrotek.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram