Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Zupa z młodych pokrzyw ze słoniną i serem
Składniki:
2 duże garście młodych pokrzyw
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
50 g słoniny
1,2 l wywaru z mięsa
1 szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
50 g utartego sera
sól
pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj drobno słoninę i zrumień ją na maśle, zasyp mąką i zasmaż. Zalej wywarem, wymieszaj i zagotuj. Dodaj oczyszczone, wypłukane i drobno posiekane liście pokrzywy. Gotuj przez 15 minut. Zupę przypraw solą, pieprzem i połącz ze śmietaną. Podawaj w filiżankach, posypaną startym serem.
Smacznego!