Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Zupa z chmielu
Składniki:
1 l wywaru
garść niezdrewniałych pędów chmielu
1 duża cebula
masło
1 bułka
200 g mrożonego groszku
sól
pieprz
szczypta kari
Wykonanie:
Pokrój cebulę w talarki i zrumień ją na maśle, po czym zalej wywarem. Następnie dodaj groszek i pędy chmielu pokrojone w kawałki o długości 3 cm. Gotuj przez 15 minut, dodaj przyprawy. Zupę można podawać z grzankami z bułki, zrumienionymi na maśle.
Smacznego!