Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.

To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na zupę z agrestu:

Składniki:

600 g agrestu

150 g cukru

5 goździków

szczypta cynamonu

1 i 1/4 l wody

szczypta soli

1 łyżka mąki

1 szklanka białego wina

1 filiżanka mleka

skórka i sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Oczyszczony agrest ugotować w wodzie, dodać cukier, przyprawy, sól, startą skórkę cytrynową i gotować jeszcze przez chwilę. Zupę zagęścić mlekiem z mąką, przyprawić sokiem cytrynowym, winem i zagotować. Wyjąć goździki. Podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram