Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.
To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Przepis na zupę z agrestu:
Składniki:
600 g agrestu
150 g cukru
5 goździków
szczypta cynamonu
1 i 1/4 l wody
szczypta soli
1 łyżka mąki
1 szklanka białego wina
1 filiżanka mleka
skórka i sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Oczyszczony agrest ugotować w wodzie, dodać cukier, przyprawy, sól, startą skórkę cytrynową i gotować jeszcze przez chwilę. Zupę zagęścić mlekiem z mąką, przyprawić sokiem cytrynowym, winem i zagotować. Wyjąć goździki. Podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.
Smacznego!