Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na zupę czereśniową:

Składniki:

300 g wypestkowanych czereśni (dzikich)

3 filiżanki wody

50 g cukru

skórka i sok z cytryny

kawałek cynamonu

2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowy lub migdałowy)

4 łyżki słodkiej śmietany

Przygotowanie:

Gotuj przez chwilę czereśnie z wodą, cukrem, cynamonem i utartą skórką cytryny. W niewielkiej ilości wody rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącej wody z czereśniami. Dodaj sok cytrynowy i śmietanę, odstaw garnek z ognia i wyjmij cynamon. Zupę można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od 12 lat. Swoje doświadczenie zdobywała w wielu portalach - od medycznych, przez kobiece, po serwisy popularnonaukowe. Współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to medycyna, profilaktyka i zdrowy styl życia. Szczególny nacisk kładzie na rzetelne informowanie i edukowanie czytelników w trudnych tematach prozdrowotnych.
Zmień czcionkę
instagram