Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Przepis na zupę czereśniową:
Składniki:
300 g wypestkowanych czereśni (dzikich)
3 filiżanki wody
50 g cukru
skórka i sok z cytryny
kawałek cynamonu
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowy lub migdałowy)
4 łyżki słodkiej śmietany
Przygotowanie:
Gotuj przez chwilę czereśnie z wodą, cukrem, cynamonem i utartą skórką cytryny. W niewielkiej ilości wody rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącej wody z czereśniami. Dodaj sok cytrynowy i śmietanę, odstaw garnek z ognia i wyjmij cynamon. Zupę można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!