Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.

To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na zapiekane gruszki:

Składniki: 

500 g gruszek

1 kg ziemniaków

3 łyżki mąki

1/2 l mleka

2 jaja

2 łyżki oleju

2 cebule

sól

cukier puder

zmielony cynamon

Wykonanie:

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i obsmażyć na oleju w brytfannie lub naczyniu do zapiekania.Ziemniaki utrzeć, odlać płyn, a masę wymieszać z mąką, jajem, mlekiem i drobno posiekaną cebulą. Masą ziemniaczaną pokryć obsmażone gruszki i powoli piec w piekarniku przez ok. 1 godz. Potrawa powinna być chrupiąca. Posypać na koniec cukrem z cynamonem. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram