Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Syrop miętowy

Składniki:

500 g cukru (kryształ)

1/2 l wody

50 g świeżych liści mięty

Wykonanie:

Do szkła żaroodpornego wlej 1/2 l wody, wsyp cukier i mieszaj, aby ugotować gęsty syrop. Usuń pianę, wsyp pokrojone liście mięty i zagotuj. Szczelnie przykryj naczynie i odstaw je na godzinę. Syrop zlej do buteleczek. Stosuj w przypadku braku apetytu, przy zaburzeniach trawienia oraz przy przeziębieniach (3 razy dziennie po jednej łyżce).

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram