Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Syrop miętowy
Składniki:
500 g cukru (kryształ)
1/2 l wody
50 g świeżych liści mięty
Wykonanie:
Do szkła żaroodpornego wlej 1/2 l wody, wsyp cukier i mieszaj, aby ugotować gęsty syrop. Usuń pianę, wsyp pokrojone liście mięty i zagotuj. Szczelnie przykryj naczynie i odstaw je na godzinę. Syrop zlej do buteleczek. Stosuj w przypadku braku apetytu, przy zaburzeniach trawienia oraz przy przeziębieniach (3 razy dziennie po jednej łyżce).
Smacznego!