Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Smażone kwiaty czarnego bzu
Składniki:
12 świeżych kwiatostanów czarnego bzu
Ciasto:
250 g mąki
1/4 l mleka
3 jaja
olej
sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Przygotuj ciasto ubijając wszystkie składniki. Kiście kwiatów czarnego bzu wypłucz, odsącz i usuń szypułki. Maczaj je w cieście i smaż na rumiano w gorącym tłuszczu. Można podawać zarówno na słono (z ziemniakami i surówką jarzynową), jak i na słodko (jako deser, posypane cukrem pudrem i cynamonem).
Smacznego!