Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Smażone kwiaty czarnego bzu

Składniki:

12 świeżych kwiatostanów czarnego bzu

Ciasto:

250 g mąki

1/4 l mleka

3 jaja

olej

sól

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Przygotuj ciasto ubijając wszystkie składniki. Kiście kwiatów czarnego bzu wypłucz, odsącz i usuń szypułki. Maczaj je w cieście i smaż na rumiano w gorącym tłuszczu. Można podawać zarówno na słono (z ziemniakami i surówką jarzynową), jak i na słodko (jako deser, posypane cukrem pudrem i cynamonem).

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram