Przyroda jest dla nas niezwykle hojna i nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z roszpunką

Składniki:

750 g ziemniaków

250 g roszpunki

50 g słoniny

3 łyżki oleju

1 filiżanka wywaru

2 cebule

ocet

szklaneczka białego wina

szczypior

sól

pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do ostudzonej marynaty, posypać szczypiorkiem, odstawić na kilka minut. Oczyścić i drobno pokroić liście roszpunki. Słoninę stopić na skwarki i dodać je do sałatki. Podawać z gotowanymi lub sadzonymi jajami.

Marynata:

Do wrzącego wywaru dodać olej, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz, ocet i wino.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram