Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Oto przepis na napój mleczny z kwiatami czarnego bzu:
Składniki:
4 kwiatostany czarnego bzu
1/2 l mleka
1 łyżka cukru pudru
1 opak. cukry waniliowego
2 żółtka
1/2 szklaneczki koniaku lub brandy
Przygotowanie:
Mleko zagotować, sparzyć nim kwiaty bzu, pozostawić na 30 minut i przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z wystudzonym, aromatyzowanym mlekiem i ubić trzepaczką. Można dodać koniak lub brandy.
Smacznego!