Przyroda nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Miód z dmuchawca
Składniki:
250 g kwiatów mlecza
1 1/2 l wody
1 pomarańcza
1 cytryna
1 1/2 kg cukru (kryształ)
Sposób wykonania:
Na początku usuń zielone listki z główek kwiatów, wypłukaj kwiaty, sparz je wrzącą wodą i pozostaw pod nakryciem do następnego dnia. Odcedź przez płótno i odciśnij. Do płynu dodaj obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę i cytrynę bez nasion (lub tylko sok z tych owoców) oraz cukier i zagotować do zgęstnienia, mieszając. Ciepły miód wlać do słoiczków i zakręcić wieczka. Słoiczki postawić w chłodnym i ciemnym miejscu.
Miodem można smarować chleb z masłem i dodawać do herbaty w razie przeziębienia. Poprawia on też trawienie.
Smacznego!