Przyroda nieustannie zaprasza nas do nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Miód z dmuchawca

Składniki:

250 g kwiatów mlecza

1 1/2 l wody

1 pomarańcza

1 cytryna

1 1/2 kg cukru (kryształ)

Sposób wykonania:

Na początku usuń zielone listki z główek kwiatów, wypłukaj kwiaty, sparz je wrzącą wodą i pozostaw pod nakryciem do następnego dnia. Odcedź przez płótno i odciśnij. Do płynu dodaj obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę i cytrynę bez nasion (lub tylko sok z tych owoców) oraz cukier i zagotować do zgęstnienia, mieszając. Ciepły miód wlać do słoiczków i zakręcić wieczka. Słoiczki postawić w chłodnym i ciemnym miejscu.

Miodem można smarować chleb z masłem i dodawać do herbaty w razie przeziębienia. Poprawia on też trawienie.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram