Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy. To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Przepis na keczup z czarnej porzeczki:
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
500 g cukru
1/8 l octu winnego
1/2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce czarnej porzeczki gotuj ok. 20 minut wraz z pozostałymi składnikami w naczyniu ze szkła żaroodpornego lub w emaliowanym garnku, ciągle mieszając. Gorącą, gęstą masę wlać do słoiczków i zamknąć. Podawać do dań mięsnych.
Smacznego!