Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.
To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Przepis na galaretkę różaną:
Składniki:
1 l wody
500 g owoców dzikiej róży
4 łyżki cukru
szklaneczka czerwonego wina
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego)
50 g rodzynek
szczypta cynamonu
bita śmietana
Wykonanie:
Oczyszczone owoce dzikiej róży starannie wypłukać, ugotować w wodzie z cynamonem, przecedzić i przetrzeć przez sito do garnka z wywarem. Dodać cukier, rodzynki namoczone w winie, wino i proszek budyniowy rozprowadzono wodą, zagotować. Galaretkę rozlać do miseczek i ostudzić. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.
Smacznego!