Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.

To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na galaretkę różaną:

Składniki:

1 l wody

500 g owoców dzikiej róży

4 łyżki cukru

szklaneczka czerwonego wina

2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego)

50 g rodzynek

szczypta cynamonu

bita śmietana

Wykonanie:

Oczyszczone owoce dzikiej róży starannie wypłukać, ugotować w wodzie z cynamonem, przecedzić i przetrzeć przez sito do garnka z wywarem. Dodać cukier, rodzynki namoczone w winie, wino i proszek budyniowy rozprowadzono wodą, zagotować. Galaretkę rozlać do miseczek i ostudzić. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram