Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.
W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.
To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.
Przepis na dżem z rokitnika:
Składniki:
1 kg owoców rokitnika
800 g cukru
1 opak. pektyny
Wykonanie:
Owoce oczyścić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Dodawać stopniowo cukier i pektynę, gotować do zgęstnienia. Gorący dżem szybko nakładać do słoików, zamknąć, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!