Przyroda nieustannie zaprasza nas do suto nakrytego stołu, dostarczając wszystkiego, co potrzebne do życia i zdrowia.

W naszym nowym cyklu zatytułowanym Dania z Natury, będziemy prezentować wyjątkowe potrawy.

To niezwykłe, że z tych dziko rosnących i zdziczałych roślin, z ich korzeni, kłączy, naci, liści, owoców i kwiatów, można przyrządzać tak wspaniałe dania.

Przepis na dżem z rokitnika:

Składniki:

1 kg owoców rokitnika

800 g cukru

1 opak. pektyny

Wykonanie:

Owoce oczyścić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Dodawać stopniowo cukier i pektynę, gotować do zgęstnienia. Gorący dżem szybko nakładać do słoików, zamknąć, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram