Zespół jelita drażliwego polega na nieprawidłowym działaniu jelita grubego i cienkiego, którego główne objawy to nawracający ból brzucha oraz nieregularny rytm wypróżniania. Ciągłe wzdęcia brzucha, domieszka śluzu w kale, wymioty, mdłości, zgaga- to objawy szczególne, po których wystąpieniu nie powinniśmy zwlekać z wizytą u lekarza.
Choroba może przybrać różne formy – postać biegunkową, zaparciową, mieszaną i nieokreśloną. Formę choroby można zidentyfikować na podstawie obserwowanych występujących objawów oraz badania kału. Przyczyny powstawania nadwrażliwości jelita, mogą leżeć po stronie hormonalnej i nerwowej, nadwrażliwości trzewnej, nieprawidłowej perystaltyki jelit czy przebytych wcześniej biegunek spowodowanych infekcjami. Jednak by ustalić konkretną przyczynę niezbędna jest dalsza diagnostyka.
Jak pomóc osobie cierpiącej na Zespół jelita drażliwego?
Kluczową i skuteczną pomoc uzyskamy w momencie, kiedy uda nam się zdiagnozować przyczynę zaburzenia oraz określić z jakim ‘’typem’’ nadwrażliwości mamy do czynienia. Ustalenie tych kryteriów pozwoli nam zwalczać nieprzyjemne objawy w punkt i wdrożyć odpowiednią profilaktykę w najszybszym czasie. Dlatego, kiedy zauważysz u siebie pierwsze objawy, które utrzymują się przez minimum trzy tygodnie- nie lecz się sam! Udaj się do lekarza, który zleci przeprowadzenie specjalistycznych badań.
Odpowiednia dieta, dobra na wszystko
Jak wiemy, zdrowa dieta jest niezbędna dla naszego organizmu w jego prawidłowym funkcjonowaniu. W przypadku wystąpienia zespołu jelita drażliwego odgrywa ona szczególną rolę, ponieważ pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy oraz stanowi jeden z wielu elementów profilaktyki. Po ustaleniu z lekarzem, z jakim typem drażliwości mamy do czynienia, powinniśmy wyeliminować z naszej diety produkty wzmagające nieprzyjemne dolegliwości a zastąpić je tymi, które będą nam służyć i wspomagać nasze leczenie.
Choremu na ZJD zaleca się zwiększenie spożywania błonnika (otręby, płatki owsiane, owoce i warzywa), który jest szczególnie ważnym elementem w procesie trawienia. Istotne będzie również ograniczenie spożywania produktów bogatych w węglowodany zalegające i ulegające fermentacji w przewodzie pokarmowym (groch, brukselka, fasola, sacharoza i laktoza). W przypadku schorzenia, chory ma możliwość skorzystania z ułożonej diety przez profesjonalnego dietetyka, uwzględniającej nie tylko odpowiednie dla jego organizmu i terapii leczenia ZJD produkty ale i odpowiednią ilość potrzebnych kalorii i składników odżywczych.
Skuteczną metodą eliminacji objawów jest zażywanie probiotyków (dobieranych przez lekarza). Wpływają one pozytywnie na zaburzoną florę bakteryjną w jelitach.
Może być tak, że lekarz stwierdzi, że źródło choroby stanowi sfera
psychiczno-emocjonalna, a dokładniej leży w stanach depresyjnych czy lękowych lub gdzie objawy nasilają się w związku ze stresem emocjonalnym. W takich sytuacjach konieczne będzie włączenie leczenia farmakologicznego oraz poddanie się terapii psychologicznej, natomiast o tym decyduje lekarz po postawieniu odpowiedniej diagnozy.