Okazuje się, że tak. Zapotrzebowania żywieniowe kobiet są nieco bardziej szczegółowe niż mężczyzn. Doktor Pam Peeke wyjaśnia, że potrzeby te są zależne od etapu biologicznego, w jakim dana kobieta się znajduje.
Dieta zaczyna być szczególnie ważna już po 30. roku życia. Odpowiednie żywienie powinno sprawić, że panie pozostaną skupione i aktywne przez wiele lat.
Oto czego pragną kobiece organizmy:
Białko pochodzenia sojowego
Jest szczególnie istotne dla zdrowia serca, ponieważ obniża poziom „złego” cholesterolu. Dziennie należy spożywać maksymalnie 25 gram białka sojowego. Jest ono obecne w większości produktów sojowych.
Pełne ziarno
Jego zaletą jest m.in. wysoka zawartość błonnika, który zapobiega kłopotom trawiennym, które często dotykają kobiet. Aby dostarczyć go jak najwięcej, należy sięgać po: brązowy ryż, pełnoziarniste płatki, otręby, pieczywo, etc.
Żywność bogata w kwas foliowy
Dzienna porcja kwasu foliowego to 400 miligramów. Jest on szczególnie ważny dla ciężarnych, ponieważ wspomaga rozwój układu nerwowego u płodu. Kobiety, które nie są w ciąży, też powinny go przyjmować, ponieważ ma istotny wpływ na zdrowie serca. Kwas foliowy znajdziemy w szparagach, pomarańczy, zbożach i fasoli.
Żurawina i sok żurawinowy
Zawarte w nich proantocyjanidyny zapobiegają przywieraniu bakterii do ścian pęcherza moczowego, co wpływa na zmniejszenie częstotliwości występowania zapalenia wyżej wymienionego narządu, które jest dość popularne wśród kobiet.
Woda
Jest niezbędna w niemalże wszystkich procesach organizmu. Dziennie należy wypijać około 8–10 szklanek wody oraz sięgać po wysoko uwodnioną żywność.
Orzechy
Zawierają dużo jednonienasyconych tłuszczów, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz tłuszczów wielonienasyconych, zapobiegających chorobie wieńcowej. Mają także białko, wapń, selen, kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź oraz witaminy A i E.
Zielone warzywa
Dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym m.in. błonnika.
Owoce i jarzyny bogate w witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w przypadku kobiet wynosi 75 miligramów. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobie wieńcowej i jest antyoksydantem. Jej dużą zawartością charakteryzują się: owoce cytrusowe, truskawki, czerwona i zielona papryka, jarmuż, gorczyca, brokuły, szpinak, pomidory, ziemniaki, kiwi, gujawa i pietruszka.
Jedzenie bogate w żelazo
Najwięcej żelaza potrzebują kobiety w biologicznym okresie rozrodczym, tzn. od kiedy zaczynają miesiączkować. Rekomendowana dzienna dawka żelaza to 12–15 miligramów (dla porównania u mężczyzn 10–12). Najlepsze jego źródła to: fasola, wołowina, boćwina, tofu i suszone morele.
Jedzenie bogate w wapń
Wapń wspomaga utrzymanie zdrowych kości, a w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami, opóźnia pojawienie się osteoporozy. Znajduje się w nabiale, ciemnozielonych warzywach (kapuście, brokułach, jarmużu) oraz w wzbogaconych o wapń produktach sojowych, sokach i ziarnach. W zależności od wieku, kobiety potrzebują odmiennych dziennych porcji wapnia: 4 – 8 lat – 800 miligramów, 9–18 lat – 1300, 19–50 lat – 1000, a powyżej 51 lat – 1200 miligramów.
Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze jest zupełnie inne podczas ciąży i karmienia piersią. Należy zawsze o tym pamiętać.
Drogie Panie, bądźmy więc świadome i dbajmy o siebie.