Dotychczasowe badania sugerowały, że znajdujący się w czerwonym winie aktywny związek o nazwie resweratrol, pomaga zapobiegać chorobom serca, ale nowe badania przeprowadzone w Danii wykazują, że otyłość blokuje wszelkie zdrowe aspekty czerwonego wina.

Od jakiegoś czasu uważa się, że czerwone wino pomaga zwalczać cukrzycę, demencję, choroby serca, a nawet głuchotę, ale naukowcy twierdzą, że zdrowe aspekty picia czerwonego wina nie są dostępne dla ludzi otyłych. Resweratrol, aktywny związek, który występuje w skórce winogrona i kakao, jest przeciwutleniaczem wytwarzanym przez rośliny w celu lepszej ochrony przed ekstremalnymi środowiskami i zmniejsza efekty promieni ultrafioletowych, infekcji oraz zmian temperatur. Wyniki badań laboratoryjnych opublikowane w dzienniku „Diabetes” sugerują, że resweratrol wpływał na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie i poziom cholesterolu, ale nie wywarł on żadnego efektu na 24 otyłych, ale zdrowych mężczyznach.

W badaniu przeprowadzonym na Aarhus University w Danii, dwunastu mężczyznom podawano dużą dawkę związku, podczas gdy druga grupa dostawała placebo przez cztery tygodnie. Przez ten czas monitorowano poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, wydajność energetyczną organizmu oraz podatność na insulinę. Naukowcy stwierdzili brak jakiegokolwiek efektu, co poddało pod wątpliwość wcześniejsze wyniki laboratoryjne i rzuciło cień na decyzję uznania resweratrolu naturalnym suplementem diety człowieka. Wcześniejsze badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że długość ich życia może być zwiększana dzięki uzupełnianiu diety resweratrolem. Teza mówiąca, że podobny efekt wystąpiłby u ludzi została obalona.

Jednak zwolennik resweratrolu doktor David Sinclair z Harvard Medical School twierdzi, że dzięki temu związkowi możliwe będzie opracowanie leków, które wydłużą życie ludzi nawet do 150 lat. Niedawno Sinclair i jego zespół wykazali, że resweratrol wykazuje silne właściwości opóźniające starzenie, ponieważ stymuluje produkcję substancji o nazwie SIRT1. Blokuje ona starzenie i choroby poprzez przyspieszenie produkcji energii w komórce.

Wygląda to obiecująco. Odkrywamy, że starzenie nie jest nieodwracalną chorobą, jak dotąd uważano, ale potrzeba jeszcze wiele badań na ten temat – powiedział Sinclair.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram