Spożywanie dużych ilości owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy, zmniejsza ryzyko powikłań związanych z otyłością. Odkrycia tego dokonała grupa naukowców z American Chemical Society.

W eksperymencie wzięły udział myszy, które zostały podzielone na trzy grupy. Pierwszej grupie myszy podawano cytrusy z wysoką zawartością flawonoidów (limonki, pomarańcze, cytryny), razem z tłustymi pokarmami, druga grupa gryzoni była na standardowej diecie a trzecia spożywała tłustą żywność. Naukowców szczególnie interesowało działanie organicznych związków chemicznych: hesperydyny, eriocytryny i eriodykcjolu na zdrowie zwierząt.

Okazało się, że spożywanie tłustych pokarmów wraz z flawonoidami, pomaga zmniejszyć destrukcyjny efekt nadmiaru tłuszczu.

Nasze wyniki pokazują, że w przyszłości będziemy mogli wykorzystywać flawanony do zapobiegania przewlekłym chorobom wywołanym przez otyłość – chorobom serca, wątroby oraz cukrzycy – mówią autorzy badania.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 12 lat. Pierwsze kroki w zawodzie stawiała jako redaktorka portalu o tematyce rozrywkowej. Doświadczenie dziennikarskie zdobywała w portalu dla kobiet oraz w serwisie popularnonaukowym. Prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej, współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W portalu www.senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Lubi rozmowy z ludźmi, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram