Amerykańscy dietetycy nazwali nowe korzystne właściwości jaj kurzych. Badanie opublikowane zostało w czasopiśmie „Journal of the American College of Nutrition”.

Codzienne spożywanie jednego jajka, jak wykazali naukowcy, o 12% zmniejsza ryzyko udaru mózgu, piątej najczęstszej przyczyny zgonów w Stanach Zjednoczonych.

Uczeni doszli do swoich wniosków, przeprowadzając metaanalizę badań przeprowadzonych w latach 1982-2015, które oceniały związek między rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego a wykorzystaniem jaj.

Jaja naprawdę zawierają wiele przydatnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniacze, które spowalniają procesy oksydacyjne i zapalne. Są również doskonałym źródłem białka, które wiąże się z niższym ciśnieniem krwi – powiedział współautor badania, doktor Dominic Alexander.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram