Wieloskładnikowe soki naturalne, wyciśnięte z owoców i warzyw to przepis na zdrowie i młodość. Naturalne soki owocowe i warzywne są bogactwem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, a do tego błyskawicznie wchłaniają się do naszego organizmu.
Sok wyciskany ze świeżych warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Bogate są w łatwo przyswajalne węglowodany. Nie obciążają przewodu pokarmowego ani nie wpływają na spowolnienie przemiany materii.

Sok z botwinki jest dobry na uspokojenie. Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Sok pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Liście zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Botwinka zawiera całą paletę substancji odżywczych betainy, cynk, fosfor, magnez, kwas foliowy, mangan, witaminy kwas foliowy. Sok z botwinki ze względu na dużą ilość kwasu foliowego zalecany jest także kobietom w ciąży.

Nać marchewki bardzo często jest wyrzucana jako odpad. A przecież nać to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w niej: witaminy A i K, magnez, potas, wapń, związki fenolowe i karotenoidy (antyoksydanty), chlorofil i inne rodzaje przeciwutleniaczy. Sok z nacią doskonale oczyszcza organizm, likwiduje nieświeży oddech, ma działanie odtruwające, moczopędne, wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na krążenie, nerki, ciśnienie krwi, trawienie i zdrowie oczu. Dodatkowo nać pietruszki stosowana jest jako wzbogacenie potraw, dodatek, przyprawa. Składniki zawarte w naci pietruszki wzmacniają serce, pomagają w leczeniu kamicy moczowej… i mają wiele innych wspaniałych zastosowań.

Szpinak to składnik zielonych koktajli i soków, ze względu na swój neutralny smak. Oprócz witamin B, C, K, choliny, kwasu foliowego i beta karotenu jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, jodu fosforu i potasu. Szpinak dba m.in. o dobry wzrok i zdrowe naczynia krwionośne. Zmniejsza również zmęczenie i bóle artretyczne.

Warto wiedzieć, że zielone soki są bogate w chlorofil, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Taki sok wpływa również na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niski poziom kwasowości może podnieść poziom energii oraz przyczynić się do zwalczenia wielu problemów zdrowotnych.

Zielone liście to najbogatsze źródło witaminy K, która odgrywa dużą rolę w krzepliwość krwi, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.

Marta i Magdalena Wróbel

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram