Wykorzystywana bardzo często w kosmetyce, gdyż zwana jest „witaminą młodości”. Z jakiego powodu otrzymała takie określenie?
Przez swoje właściwości opóźnia procesy starzenia się skóry. Nie jest to jednak jej główna zaleta. Chroni organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym, którego skutkiem może być uszkodzenie naczyń krwionośnych, miażdżyca, powstawanie nowotworów oraz chorób neurologicznych.
Każdy narząd naszego organizmu jest narażony na działanie tzw. wolnych rodników, które potrafią doprowadzić do wielu chorób. Witamina E jako przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki zatem powinniśmy dbać o to, aby jej nigdy nie zabrakło. Można oczywiście kupować w aptece preparaty z tym lekiem, ale bardzo często dostarczana jest wraz z pożywieniem. Z tego względu rzadko dochodzi do jej niedoboru. Chcąc zwiększyć jej ilość w diecie należy przede wszystkim używać oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Witaminę E znajdziemy też w rybach, warzywach, orzechach i nasionach.
Zalecane dawki przez Instytut Żywności i Żywienia.
Wiek, płeć |
mg równoważnika alfa-tokoferolu/osobę/dobę |
Mężczyźni ≥ 19 |
10 |
Kobiety ≥ 19 |
12 |
Ciekawostka
Nie należy zażywać jednocześnie witaminy E i żelaza, gdyż ta pierwsza nie będzie działać prawidłowo. Jeśli musimy je używać jednocześnie, należy zrobić przynajmniej 8h przerwę pomiędzy nimi. Natomiast witamina E zwiększa wchłanianie witaminy A, dlatego często można je znaleźć w jednej kapsułce.