Witamina, której popularność rośnie z roku na rok. Jeszcze kilka lat temu w aptekach było dostępnych zaledwie kilka preparatów, a dziś firm produkujących cholekalcyferol w kapsułkach lub tabletkach jest kilkanaście.
Witamina D3 jest kolejną po witaminie A, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego najczęściej można ją nabyć w kapsułkach, które zawierają np. olej z nasion lnu oraz rozpuszczony w nim cholekalcyferol.
Witamina D3 w organizmie odgrywa bardzo ważną rolę, gdyż pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Należy pamiętać, iż wraz z upływem lat kości stają się słabsze, więc dostarczanie tej witaminy i wapnia może uchronić przed osteoporozą. Co raz częściej zażywana jest z uwagi na działanie uodparniające oraz przeciwdepresyjne. Badany jest również jej wpływ na nowotwory oraz chorobę Parkinsona oraz Alzheimera.
Witamina ta jest produkowana przez naszą skórę przy udziale słońca, dlatego w okresie pomiędzy październikiem, a marcem należy dodatkowo zażywać odpowiednie dawki. Najlepszym sposobem na określenie czy mamy niedobór jest pomiar stężenia [25(OH)D3]. Badanie takie jest wykonywane z krwi pacjenta. Jeśli wynik jest >30-50ng/ml (>75-125 nmol/l) wówczas przyjmuje się, że jest to wartość optymalna.
Jaka zatem jest odpowiednia ilość witaminy D3, która należy przyjmować jeśli okaże się, że mamy jej niedobór?
Wiek |
Dawka (j.m./dobę) |
Dawka (μg/dobę) |
Niemowlęta do 6mca |
400 |
10 |
6-12 m.ż. |
400-600 |
10-15 |
1-18 lat |
600-1000 |
15-25 |
Dorośli |
800-2000 |
20-50 |
Dorośli z otyłością |
1600-4000 |
40-100 |
Na opakowaniach preparatów można znaleźć inne oznaczenia. Z pomocą przyjdzie ten przelicznik 1 j.m. = 1 I.U., 1 μg = 1 mcg. np. 800 I.U, to 20 mcg witaminy D3.
Ilości przyjmowanej witaminy D należy skonsultować z lekarzem, który dostosuje dawki do aktualnego zapotrzebowania biorąc pod uwagę m.in. schorzenia, wiek oraz wagę pacjenta.
Oprócz możliwości kupienia preparatu w aptece można zwiększyć spożycie potraw z ryb morskich, ale nie smażonych. Poza tym znajdziemy tą witaminę w jajkach, pełnym mleku lub wątrobie.