Mówi się, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala. Jest wiele korzyści związanych z tymi rumianymi owocami.

Jabłonie pochodzą z Azji Środkowej, ale uprawiane są też w Ameryce Północnej i Europie. Największym producentem jabłek na świecie są Chiny. Liczne minerały i witaminy sprawiają, że to jabłka są najzdrowszymi owocami, jakie mogą istnieć.

Poniżej przedstawiamy tylko dziesięć z korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia jabłek, ale jest ich wiele, wiele więcej…

Zapobiegają zaćmie

Zaćma prowadzi do pogorszenia wzroku i jest jedną z najpowszechniejszych chorób, które ostatecznie powodują ślepotę. Jest to powodowane przez wiele czynników takich jak: wiek, promieniowanie ultrafioletowe, choroby genetyczne i choroby skóry, przyjmowane leki. Jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin A, C i E, które zapobiegają zaćmie. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą częściej jabłka są mniej narażeni na zachorowanie.

Pomagają kontrolować wagę

Bardzo istotne jest to, aby kontrolować wagę. W końcu otyłość sama w sobie jest chorobą i prowadzi do kolejnych, np. chorób serca, udarów mózgu, cukrzycy, nadciśnienia. Dieta bogata w błonnik i niewielką ilość kalorii jest najkrótszą drogą, aby schudnąć. Pomoże przy tym ocet jabłkowy, dodawany do różnych potraw, jak i samo jabłko i jego skórka.

Zdrowe serce

Jabłko jest uważane za cudotwórcę, jeżeli chodzi o zwalczanie chorób serca. Jabłka zawierają pektynę, która jest związkiem przeciwutleniającym i podczas interakcji z innymi składnikami zapewniają ogromne korzyści dla serca. Jabłka pomagają także zmniejszyć zły cholesterol i zwalczają stres oksydacyjny.

Obniżają poziom złego cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny, ponieważ może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, a nawet śmierci. Utleniony zły cholesterol może uszkodzić tkanki, albo spowodować zapalenia organów. Włókna rozpuszczalne, które znajdują się w jabłkach, pomagają w znacznym stopniu zmniejszyć poziom cholesterolu.

Zapobiegają cukrzycy

Istnieją trzy typy cukrzycy, ale to cukrzyca typu 2 najczęściej pojawia się wśród ludzi. Istnieje wiele czynników prowadzących do cukrzycy, ale najczęściej jest to spowodowane przez brak aktywności fizycznej, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nadwagę. Jabłka, jak już się dowiedzieliśmy, są pełne rozpuszczalnych włókien, które przyczyniają się do zmniejszenia wahań poziomu cukru we krwi.

Pomagają w walce z nowotworami

Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza trzustki, aż o 23% . Ponadto, minerały zawarte w skórce ograniczają rozwój raka wątroby, jelita grubego i piersi. Ekstrakty z jabłka mają zdolność do zmniejszania wielkości i liczby guzów, które pojawiły się na skutek choroby.

Zdrowsze zęby

Kiedy jabłko jemy na surowo, ze skórką, powoduje to stymulowanie naszych ślinianek i produkcji śliny w ustach. Ślina pomaga zmniejszyć próchnicę i zniszczyć kolonie bakterii w buzi. Jedzenie jabłka po posiłku jest również uważane za najbardziej korzystny i najprostszy sposób, aby mieć czyste zęby – oczywiście, kiedy nie mamy pod ręką szczoteczki!

Walczą z Alzheimerem

Stres oksydacyjny jest główną przyczyną choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych. Znaleziono w jabłkach przeciwutleniacze, które chronią komórki mózgowe przed tym stresem oksydacyjnym, stąd zmniejszenie podatności na rozwój choroby Alzheimera. Świeże jabłka i sok jabłkowy są uważane za najlepszy wybór dla walki z tą chorobą. Picie szklanki soku jabłkowego jest bardzo korzystne!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 11 lat. Pierwsze kroki w mediach stawiała jako redaktorka popularnego portalu o tematyce rozrywkowej. Swoje doświadczenie dziennikarskie zdobywała również w portalu dla kobiet, w serwisie popularnonaukowym oraz prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej. Współpracowała z Wirtualną Polską, gdzie pisała o zdrowiu oraz redagowała portal dla rodziców i serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Uwielbia ludzi i rozmowy, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram