Witamina E jest przeciwutleniaczem, który pomaga zatrzymać wolne rodniki i utrzymuje silny i zdrowy układ odpornościowy. Ten rozpuszczalny w tłuszczach związek powinien być niezbędnym składnikiem naszego dziennego jadłospisu.
Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy przyjmować suplementów, aby uzyskać wystarczającą dawkę witaminy E, której potrzebuje nasz organizm. Wystarczy spożywać odpowiednie produkty.
Oto, co jeść, aby w sposób organiczny dostarczyć swojemu organizmowi witaminę E!
1. Migdały
W 28 gramach migdałów jest aż 7,4 miligrama witaminy E, co czyni je jednym z najlepszych, naturalnych sposobów dostarczania organizmowi witaminy E. Możemy pić mleko migdałowe lub używać oleju migdałowego, chociaż najlepszym sposobem jest delektowanie się surowymi migdałami.
2. Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika stanowią świetną przekąskę, która dostarczy Twojemu organizmowi duże ilości witaminy E. Wystarczy zjeść 1/4 szklanki nasion, aby zapewnić sobie 90,5% dziennej wartości. Inne surowe nasiona, takie jak pestki dyni i sezamu, również są wypełnione witaminą E, ale nasiona słonecznika gwarantują największy zastrzyk tej witaminy.
3. Pietruszka
Pietruszka jest bogata w witaminę E i witaminę K. Najlepiej spożywać ją na świeżo.
4. Awokado
Jedno awokado ma ponad 2 miligramy witaminy E, więc spożywaj je tak często, jak tylko lubisz!
5. Brokuły
Brokuły są jednym z najzdrowszych pokarmów, które można jeść ogólnie, więc spożywajcie je jak najczęściej.
6. Oliwki
Jedna filiżanka oliwek dostarcza prawie 20% witaminy E, której codziennie potrzebuje Twój organizm.
7. Papaja
Papaja jest słodka i pyszna i zawiera dużo witaminy E. Zamień niezdrowe desery na smoothie z pyszną i odżywczą papają.