Wiesz, że trzeba myć ręce, trzymać się z daleka od kichających znajomych i ciepło się ubierać. Ale co ze zdrową żywnością, którą powinno jeść się o tej porze roku, kiedy jest najwięcej zachorowań?

Profesor Laura Manning z Mount Sinai Medical Center daje kilka prostych rad, dzięki którym nie tylko wzmocnisz układ odpornościowy, ale także stracisz parę kilogramów.

Pomarańcze

Naprawdę nie ma takich dolegliwości, żeby pomarańcze nie pomogły. Walczą z wirusami, dostarczają naszemu organizmowi elektrolitów, naprawiają tkanki i dodają kościom siły. Kiedy czujesz, że coś cię bierze, temperatura skacze do góry, boli gardło – zafunduj sobie dużą, ładną pomarańczę, albo zrób z niej pełnowartościowy sok. Po kilku takich porcjach na pewno poczujesz się lepiej.

Jarmuż

Jest wielu powodów, dla których jarmuż powinien występować w diecie każdego z nas. Jest pełen antyoksydantów, które pobudzają układ immunologiczny. Żeby nie jeść samych zielonych liści, polecamy zrobić nieskomplikowaną sałatkę. Do kilku liści dodaj czosnek, oliwę z oliwek i trochę białego sera.

Jogurt

To nie tylko mała ilość kalorii na śniadanie. Probiotyki w porannym posiłku pomogą utrzymać układ pokarmowy w równowadze przez cały dzień. Jogurt jest kluczem do utrzymania niskiej wagi i zdrowia.

Czosnek

Nie trzeba być naukowcem, aby wiedzieć, ile zbawiennych składników ma czosnek. Nie dość, że jest pomocny w walce z rakiem, to powinno się go spożyć, kiedy złapie nas przeziębienie albo grypa. Czosnek należy do rodziny roślin, które obejmują jeszcze cebulę, pora i szalotkę. Wszystkie te produkty są dobre dla ciebie, smaczne i nie mają grama tłuszczu.

Herbata z miodem

Gorąca herbata jest idealna na mroźne, zimowe wieczory. Ciepły napój cię ogrzeje, a miód złagodzi ból gardła i kaszel. Używaj go też zamiast cukru, ponieważ jest nie tylko zdrowszy, ale też mniej kaloryczny. A zamiast zwykłej herbaty możesz zaparzyć zieloną, która podkręca metabolizm.

Rosół

Każda babcia ugotuje garnek rosołu, kiedy tylko ktoś w domu się rozchoruje. I ma rację! Gorący bulion rozbija zatory, białko kurczaka pomaga naprawić komórki, a warzywa są pełne antyoksydantów. Trzeba jednak pamiętać, by zupę gotować na naturalnych składnikach, tylko wtedy uzyskamy wywar pełen składników odżywczych.

Seniorze – na zdrowie!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram