Istnieje wiele składników odżywczych, których niedobór może powodować lęk lub depresję. Jeśli doskwiera ci smutek lub obniżone samopoczucie i chcesz pokonać je w sposób naturalny, poznaj 6 składników, które powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie.
1. NIEDOBORY WITAMINY B
Witaminy z grupy B, mogą być pomocne w regulowaniu naszego nastroju, zwłaszcza witamina B6 i witamina B12. Jedno z badań wykazało, że ponad 25 procent ciężko upośledzonych starszych kobiet, miało niedobór witaminy B12. Aby mieć pewność, że przyjmujesz wystarczająco dużo witaminy B6, nie zapominaj o spożywaniu zielonych warzyw, bananów, jaj, ekologicznej soi, brązowego ryżu i pełnych ziaren, takich jak płatki owsiane i kiełki pszenicy. Witamina B12 znajduje się głównie w rybach, skorupiakach, drobiu i jajach.
2. NIEDOBORY KWASU FOLIOWEGO
Kwas foliowy zasługuje na podkreślenie ze względu na jego wyjątkowy wkład w powstawanie depresji. Ciekawostką dotyczącą kwasu foliowego jest to, że osoby z niską zawartością tego kwasu mają tylko 7-procentową odpowiedź na antydepresanty, w porównaniu z 44-procentową reakcją wśród osób z wysokim poziomem kwasu foliowego. Dorośli potrzebują co najmniej 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Znajdziemy go w żywności takiej jak szparagi, awokado, fasola i rośliny strączkowe, buraki, brokuły, owoce cytrusowe, ciemnozielone warzywa i nasiona. Możesz również rozważyć przyjmowanie suplementu kwasu foliowego.
3. KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3
Te niezbędne tłuszcze, zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, w tym eliminowaniu depresji, poprawie nastroju, pamięci i koncentracji. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują głównie w tłustych rybach, takich jak śledź, łosoś i tuńczyk, oraz w mniejszych ilościach w orzechach włoskich i nasionach lnu.
4. NIEDOBORY WITAMINY D
Wielu ekspertów wierzy, że niedobór witaminy D jest związany z depresją. Aby podnieść poziom witaminy D, możesz wystawić skórę na światło słoneczne przez około 20 minut dziennie przez cztery dni w tygodniu, a także możesz przyjmować suplement witaminy D i/lub możesz spożywać więcej produktów bogatych w witaminę D, takich jak konserwy z tuńczyka, żółtka jaj, śledź, grzyby, ostrygi, łosoś i krewetki.
5. BRAKI ŻELAZA
Około 20 procent wszystkich kobiet i 50 procent ciężarnych, ma niedobór żelaza. Niski poziom żelaza wiąże się z depresją, obniżeniem funkcjonowania mózgu, drażliwością i zmęczeniem. Pokarmy, które zapewniają zaopatrzenie w żelazo, obejmują fasolę i rośliny strączkowe, nasiona dyni, skorupiaki i szpinak. Jeśli zdecydujesz się wziąć suplement żelaza, przedyskutuj to z doświadczonym lekarzem, ponieważ suplementy żelaza mogą powodować znaczące skutki uboczne, w tym przewlekłe zaparcia, nudności i bóle głowy.
6. NIEDOBORY SELENU
Ten minerał i przeciwutleniacz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i zwalczania szkodliwych dla komórek wolnych rodników. Najnowsze badania wskazują również, że niskie poziomy selenu mają wpływ na depresję. Orzechy brazylijskie to doskonały wybór, jeśli chodzi o dostarczanie selenu, który znajduje się również w pieczarkach, fasoli, jajach, ostrygach, brązowym ryżu i ziarnach słonecznika.