Tuż przed Wielkanocą rodzi się w naszej głowie mnóstwo zmartwień, aby te święta były wyjątkowe, nasz sernik idealny, a jajka równo i pięknie pomalowane. Czasami życie lubi płatać nam figle, na szczęście my możemy być sprytniejsi. W jaki sposób? Oto kilka porad, które znacząco ułatwią ten szalony czas.

1. Jak zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania?

Doprowadźmy jajka do temperatury pokojowej, wyciągnijmy je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Możemy też je bardzo ostrożnie i delikatnie nakłuć igłą na zaokrąglonym czubku, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza.

2. Jak zapobiec pękaniu sernika?

Magicznym sposobem na brak pęknięć na serniku, jest krótkie miksowanie składników, po prostu do momentu połączenia się składników. Dobrą praktyką, jest też pieczenie w kąpieli wodnej.

3. Jak przedłużyć przydatność pieczeni do spożycia?

Zawinięcie w folię aluminiową lub schowanie mięsa do platikowego pudełka, rozwiązuje problem i przedłuża świeżość do 4 dni.

4. Jak zapobiec pękaniu białej kiełbasy?

Wystarczy nakłucie widelcem 2-3 razy! Za pękanie kiełbasy odpowiada tłuszcz, który przy nakłuciu wypłynie. Pamiętajmy, aby nie rozdzielać pęt i nie odcinać końców, bo kiełbasa może się rozpaść.

5. Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

Pierwszym punktem są składniki do ciasta w temperaturze pokojowej, a następnym wyłączenie piekarnika po upieczeniu ciasta i uchylenie drzwiczek. Nie wyciągajmy ciasta od razu – lecz po kilkunastu minutach (ta porada dotyczy się również innych ciast).

Udanych przygotowań 🙂

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Avatar

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram